Geplaatst op

De appassiment-methode

De Appassimento methode

Cantina di Ruvo di Puglia Squarcione Appassimento, een blend met in de hoofdrol Nero di Troia.  Deze wijn is gemaakt volgens de appassiment-methode (Net als bij de beroemde Amarone)  waardoor deze wijn  fluweelzacht is. Donkere en geconcentreerde robijnrode kleur. Het geur is breed en complex, evolueert aangenaam in het glas. Van rijp fruit tot jam, van rode roos tot gedroogd viooltje. De tannine’s zijn zacht.

Appassimento wijnen

Appassiment- methode is een traditionele productiemethode voor wijn in Italië. Bekend om zijn rijke, volle smaken en complexe aroma’s. Deze wijnen worden gemaakt door de druiven te laten drogen voordat ze worden geperst. Wat resulteert in een hoger suikergehalte en een verhoogde concentratie van aroma’s en smaken.

Het Proces

Het appassimento-proces vindt plaats in de vroege herfst, wanneer de druiven worden geoogst en vervolgens op rieten matten of manden worden gelegd om te drogen. Dit proces duurt meestal twee tot drie maanden, waardoor de druiven een groter suikergehalte en een verhoogde concentratie van smaken en aroma’s ontwikkelen.

Deze techniek, ook wel bekend als passerillage deze wordt toegepast om wijnen met een volle en soms zoete smaak te creëren. Tijdens het uitdrogingsproces verdampen langzaam het water in de druiven, waardoor de suikers en smaken geconcentreerd worden. Dit resulteert vaak in wijnen met een hoog alcoholgehalte, soms 15% of meer, en soms ook met een restsuiker die niet volledig vergist is.