Geplaatst op

Homemade Witte Glühwein

Homemade Witte Gluhwein

 

Homemade Witte Glühwein,  geen kerstmarkt of ijsbaan is meer compleet zonder. Door de warme, kruidige smaak is het ook een ultiem winterdrankje. Ben jij fan van de rode variant? Wij make de (Weisse) Witte Glühwein, Witte glühwein wordt, zoals je verwacht, gemaakt met witte wijn. En dan het liefst een zoete. Dat hoeft niet meteen een zoete Muscat te zijn, een rijkere Chenin Blanc of halfdroge Riesling kan ook.

De basis ingrediënten zijn hetzelfde als bij de rode variant: kruidnagel, citroen, kaneelstokken en bruine suiker. Specerijen zoals gember, kardemom en steranijs en een vanillestokjes zijn dit bij de smaakmakers bij onze witte Glühwein. Door deze kruiden ziet de witte Glühwein eruit als thee.

Verwarm de Homemade Witte Glühwein in een pannetje (liever niet in de magnetron) maar zorg ervoor dat deze niet kookt.

De traditie van glühwein

Een traditie rondom de kerst die zeker ook goed op de kerstmarkt past is die van het drinken van glühwein (spreek uit als Gluuwein). Dit komt vooral omdat het door veel mensen wordt geassocieerd met gezelligheid. Het samen drinken van een glaasje om op te warmen geeft simpelweg een heel goed gevoel. Daarnaast wordt het ook steeds populairder voor thuis. Het is dan ook een traditie die niet direct van de kerstmarkten komt, maar juist uit andere delen van Europa. Dit is bijvoorbeeld ook terug te zien aan de ingrediënten in het recept. Die kennen hun oorsprong in de landen uit dit gebied.

De geschiedenis

De geschiedenis van glühwein begint eigenlijk in het midden van Europa. Zelfs de Romeinen gebruikten het al om warm te blijven. Zo ver gaat het dus al terug.

De glühwein zoals wij die kennen is eigenlijk ontstaan aan het einde van de middeleeuwen. Toen werd in Duitsland een variant ontwikkeld die was gebaseerd op een mengsel van wijn en kruiden, aangevuld met fruit. Daarom dat de Duitse naam glühwein ook over het algemeen wordt gebruikt. Dit is vooral te danken aan het feit dat het hier op deze wijze is ontstaan. Aan dit recept is dan ook niet veel meer veranderd in de afgelopen zeshonderd jaar.