Wijnen van de Macabeo druif

De Macabeo druif, ook wel Viura genaamd, heeft een licht fruitig aroma. De druif wordt overwegend in Spanje verbouwd. Witte Rioja bestaat voor 90% procent uit deze druif.
Land
Spanje (2)
Druif
Prijs
Wijnhuis
Bodegas Arraez (1)
De Andres Sisters (1)

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten

Macabeo

De Macabeo druif, ook wel Viura genaamd, heeft een licht fruitig aroma. De druif wordt overwegend in Spanje verbouwd. Witte Rioja bestaat voor 90% procent uit deze druif.
Macabeo wordt verbouwd in heel Noord-Spanje. En in zuidelijker gelegen delen waar men Cava mag maken. In Catalunya wordt hij geblend met xarel-lo en parellada. Met het resultaat als een van de beste mousserende wijnen van Spanje. Cava’s van buiten Catalunya zijn meestal 100 procent macabeo. Wat stille wijnen betreft is de macabeo de belangrijkste witte druif voor Rioja en Navarra.

Kenmerken

Het ras eist een arme bodem en is zeer hitte- en droogteresistent. Bovendien tamelijk productief en wordt laat geoogst.
Soms wordt de druif verweten wat neutraal te zijn. Maar een een kundig wijnmaker kan de goede aroma’s en de kruidige neus er wel in kan krijgen. Klassieke op eikenhout gerijpte Rioja’s zijn meestal voornamelijk viura met 5-10 procent Malvasiá Riojana.
De strogele tot amberkleurige wijnen hebben een relatief laag zuur. En een hoog alcoholgehalte. Deze worden dan vaak als aperitief gedronken. Ze zijn droog, fruitig, licht en fris.
In Catalunya wordt hij geblend. En in andere streken is hij de enige druif voor de Cava’s. Bovendien wordt deze gebruikt in de witte wijnen in Rioja en Navarra.
Net zoals Frankrijk is de druif aangeplant in de Languedoc. Daarnaast ook in Provence, de Roussillon en de zuidelijke Rhône.

Smaak

De smaak van Macabeo wijnen kan erg divers zijn. Dit is afhankelijk van het moment van oogsten. De wijnen kunnen vers, bloemig en aromatisch zijn wanneer de druiven vroeg worden geoogst. En de wijnen rijpen in roestvrijstalen tanks. Maar zwaar honingachtig en nootachtig wanneer ze op eiken worden gerijpt en de druiven wat later worden geoogst.
Jongere Macabeowijnen passen goed bij gerechten uit Zuidoost-Azië. Denk aan gegrilde garnalen of gerechten met noodles. Wanneer de wijnen wat meer op leeftijd zijn gaan ze ook goed samen met geroosterd vlees.
macabeo
De waardering van www.thewineshop.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 226 reviews.