Geplaatst op

Cantina di Ruvo di Puglia

Cantina di Ruvo de Puglia

Onze nieuwe aanwinst, Cantina di Ruvo wijnen Nero di Troia, Bombino Bianco en Bombino Nero.

In 1200 voor Christus, na het einde van de Trojaanse oorlog, keerden Diomedes en zijn mannen terug naar Argos. Met hun schepen leggen ze aan in het huidige Puglia, kamperend in het Ruvo-gebied. Ze hebben enkele wijnstokscheuten bij zich. Die ze samen met lokale boeren planten in het vruchtbare Apulische land. De wijn die ze maken is een heerlijke nectar, die ze dopen met de naam van hun land van herkomst. Dit is hoe Nero di Troia werd geboren, wat tegenwoordig een van de beste Apulische wijnen is.

Lokale boeren 

Cantina di Ruvo di Puglia is gevestigd in het gelijknamige plaatsje Ruvo di Puglia in Apulië. 35 kilometer ten westen van Bari. In 1960 werd het als kleine vereniging van lokale wijnboeren opgericht. Inmiddels heeft het na meer dan 50 jaar maar liefst 1020 leden – met de typische mix van lokale traditie en moderne know-how in kelder en wijnberg.

Het land

De wijngaarden van wijnmakerij Ruvo di Puglia strekken zich uit over een gebied dat zich uitstrekt over twee provincies: Bari en Barletta-Andria-Trani. In de topografische verscheidenheid van zo’n uitgestrekt gebied herkennen we de kleinste gemene deler van een rotsachtig terrein. Rijk aan spontane vegetatie, enigszins gelegen op een hoogte met een flauwe helling richting de Adriatische Zee. Van waaruit het de bries ontvangt die de verzengende temperaturen dempt van de Apulische zomer. In zo’n natuurlijke context is het mogelijk om oude wijnstokken te bewonderen die in de “alberello” -stijl zijn verbouwd. De lange gangen die typerend zijn voor de “aangespoorde cordon” -landbouw en de grote vruchtbare uitgestrekte “Apulische pergola” -wijnstokken. 

Cantina Di Ruvo di Puglia.