Linker gradient

Wijninfo

Bekijk informatie in een categorie

Rechter gradient
Linker gradient
Frankrijk
Afbeelding voor de pagina 'Frankrijk'
Nog steeds is Frankrijk het bekendste wijnland ter wereld. Het is een land met een unieke veelzijdigheid dat vele wijnen heeft voortgebracht die als voorbeelden dien(d)en voor de rest van de wereld. Lange tijd heeft Frankrijk een monopolie positie gehad op grote wijnen. Hier is in de loop van de tijd verandering in gekomen. De reden hiervoor ligt niet bij Frankrijk zelf, maar komt door de enorme vooruitgang van de wijnbouw in veel andere landen.
In geologisch opzicht is Frankrijk uitzonderlijk rijk bedeeld. Het kent vele soorten bodems en bodemsamenstellingen. Een groot deel van het land staat in klimatologisch opzicht onder invloed de Atlantische oceaan. Dit kenmerkt zich met een gematigd temperatuursverloop met neerslag. Langs de kust van de Middellandse zee en in het Rhônedal is alleen sprake van een mediterraan klimaat.
lees meer
Spanje
Afbeelding voor de pagina 'Spanje'
Gemeten naar beplante oppervlakte is Spanje het grootste wijnland ter wereld. Maar dat qua volume past op de derde plaats. Dit heeft te maken met de lage opbrengsten. Dit heeft te maken met de lage opbrengsten die alles te maken hebben met de soms barre omstandigheden waaronder de druivenstokken zijn aangeplant. Ook de warmte en de droogte, op het woestijnachtige af, spelen een grote rol. Ook is irrigatie bij wet verboden in Spanje.
De meeste wijngaarden liggen in het noorden en in het oosten van het land. Bekende wijngebieden zijn Rioja, Navarra, Ribera del Duero en Valdepeñas. La Mancha ligt in het hart van Spanje en is het grootste wijngebied ter wereld.
De bekendste druivenras uit Spanje is de Tempranillo. Andere bekende druiven van Spaanse origine zijn de garnacha, beter bekent als de grenache en de muryiedro alias mourvèdre.
lees meer
Oostenrijk
Afbeelding voor de pagina 'Oostenrijk'
De rijke wijncultuur van Oostenrijk gaat terug tot in de tijd van de Romeinen. Het is een veelzijdig wijnland, dat zowel op het gebied van droge witte wijnen, volle rode wijnen als ook zoete dessertwijnen veel interessants te bieden heeft aan de wijnliefhebbers.
Oostenrijk kent veel karakteristieke inheemse druivensoorten. Dit levert wijnen met een bijzonder eigen karakter op. Gelukkig is er in Oostenrijk geen trend om de eigen druivensoorten te verlaten voor internationaal bekendere druivensoorten zoals Chardonnay en Merlot. De wijnboeren kennen de kwaliteit van hun ‘eigen’ druivensoorten en zijn er erg trots op.
Het paradepaardje van de Oostenrijkse wijnbouw is zonder meer de Grüner Veltliner. Met 30% aanplant is dit de meest voorkomende druivensoort in het land. De Grüner Veltliner reageert sterk op het microklimaat en ‘terroir’ en dus is deze druif in meerdere stijlen te vinden. Andere belangrijke witte druivensoorten zijn; Welschriesling, Neuburger, Riesling, Weissburgunder en Muskat-Ottonel. Belangrijke rode druivensoorten zijn: Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent en de Blauer Portugieser.
lees meer
Italie
Afbeelding voor de pagina 'Italie'
De Grieken noemden het Oenotria, Wijnland! Een toepasselijke naam voor Italië. Dit land is immers een wijnland bij uitstek. Groot, gevarieerd en tegelijk ook onbekend. Misschien komt dat door de Italianen die hun grenzeloze creativiteit niet altijd in de juiste marketingbanen weten te leiden.
Er is meer wat Italië zo uniek maakt: Geen enkel ander land kan zich er op beroemen dat het wijnbouw heeft in letterlijk alle gewesten van het land.
Italië is een land dat een enorme hoeveelheid ‘eigen’ en ‘buitenlandse’ druivensoorten kent. Van de inheemse druivensoorten verdienen er tenminste twee een vermelding met naam en toenaam: de Nebbiolo en de Sangiovese. De Nebbiolo gedijt alelen maar in Piemonte. De Sangiovese is grote delen van het land aangeplant maar dankt zijn reputatie aan de grote wijnen uit Toscane. Beide druiven geven rode wijnen van internationale allure.
Op het gebied van vinificatietechnieken biedt Italië eveneens een grote variatie. Een van de meest in het oog springende gebruiken is het laten indrogen van geplukte druiven. Deze techniek wordt toegepast voor zogeheten recioto en passito wijnen.
lees meer
Zuid-Afrika
Afbeelding voor de pagina 'Zuid-Afrika'
Zuid-Afrika is met een traditie van meer dan drie eeuwen wijnbouw een van oudste wijnlanden in de Nieuwe Wereld. Desondanks is de internationale doorbraak van recente datum, alle verhalen over Jan van Riebeeck en de legendarische zoete wijn van Constantia ten spijt.
De wijnbouw in Zuid-Afrika is van oudsher volledig geconcentreerd in de Kaapprovincie. De reden daarvoor is simpel: in rest van het land is het veel te warm. Lange tijd bestond de productie uit versterkte zoete wijnen, port en sherry en uit basiswijnen voor destillatie. Wijnen met raffinement waren zo goed als onbekend. Mede door die toelevering aan destilleerderijen is de aanplant nog altijd in meerderheid wit. En dat terwijl internationaal juist rode wijnen gevraagd zijn. De Kaapse producenten zijn daarom koortsachtig bezig geweest om hun wijngaarden te herbeplanten met blauwe druiven. Ook hebben ze tegenwoordig de beschikking over de nodige technische middelen en knowhow om wijnen te maken die wel raffinement hebben.
lees meer
Australie
Afbeelding voor de pagina 'Australie'
Het voormalige bierdrinkersland Australië heeft zich geschaard in de rij van toonaangevende wijnlanden. Het waren echter de Engelse kolonisten die in 1788 de eerste wijnstokken plantten in Down Under.
De wijnbouw concentreert zich voornamelijk in de vier grote wijnregio’s; West-Australia, South-Australia, Victoria en New South Wales. Tussen de regio’s verschillende de klimaten en bodemsoorten wat resulteert in verschillende wijntypes. Australische wijnproducten staan bekend om hun innovatie op gebied van wijntechnologie.
Dat de Aussies een stevige plek op de wijnkaart hebben veroverd, blijkt ook uit het feit dat de Australische wijnmakers als ‘flying winemakers’ in tal van landen bijdragen aan de ontwikkeling van de wijnbouw.
lees meer
Nieuw-Zeeland
Afbeelding voor de pagina 'Nieuw-Zeeland'
Wel beschouwd is Nieuw-Zeeland een piepjong wijnland, zonder noemenswaardige historie. Daarin verschilt het duidelijk van Australië. Hoewel de twee landen vaak in een adem worden genoemd, hebben ze maar weinig met elkaar gemeen. Ze liggen trouwens ook nog eens 1600 kilometer uit elkaar. Hoewel laat op gang gekomen, beleeft de wijnbouw in Nieuw-Zeeland momenteel een sterke expansie. De productie is er echter veel te klein (wat altijd zal blijven) om de hele wereld te voorzien. Nieuw-Zeelandse wijnen zullen daarom altijd vrij zeldzaam blijven.
In Nieuw-Zeeland vind je de meest zuidelijke wijngaarden van de wereld. Het belangrijkste wijnbouwgebied is Marlborough, gelegen op het zuidereiland. Hier heerst een perfect klimaat om druiven te telen. Andere zuidelijke wijngebieden zijn; Nelson, Canterbury en Central Otago. In het noorden zijn de volgende wijngebieden te vinden; Auckland, Waikato, Hawkes bay, Gisborne en Martinborough.
Meer dan de helft van de wijngaardoppervlak is beplant met witte variëteiten, maar de teelt van blauwe druiven neemt sterk toe. De voornaamste druivenrassen die worden geteeld zijn de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon en Riesling. Maar het visitekaartje van Nieuw-Zeeland is toch wel de Sauvignon Blanc, die bekend staat om haar expressieve aromatische kwaliteiten.
lees meer
Chili
Afbeelding voor de pagina 'Chili'
Chili is een smal maar zeer langgerekt land dat ingeklemd ligt tussen het Andes gebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. De conditities voor de wijnbouw zijn er uitzonderlijk gunstig. Een sterk punt is het gezonde, droge klimaat met veel zonlicht. Dit is niet alleen bevordelijk voor de stofwisseling in de planten, maar het zorgt er ook voor dat plantenziektes nauwelijks voorkomen.
Een echt 'nieuw' land is Chili eigenlijk niet, want met de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw, werden de grote mogelijkheden van dit fraaie land onderkend. Eind 19e eeuw exporteerde Chili zelfs op vrij grote schaal wijn naar, het phylloxera getroffen, Europa. Het succes was alleen van korte duur en het grootste deel van de 20ste eeuw produceerde Chili ruwe, oxidatieve wijnen voor de niet kritische thuismarkt. Maar dat is inmiddels wel anders. Chili beleeft een stormachtige tweede jeugd!

lees meer
Rechter gradient
Nederlandse vlag Engelse vlag Franse vlag
Wijnadvies
Veilig betalen
Webwinkel keurmerk en klantbeoordelingen
Social Media
Tip
Lekker bij uw
Aperitief
Afbeelding van Connoisseur Un Air de Printemps