Linker gradient

Wijninfo

Bekijk informatie in een categorie

Rechter gradient
Linker gradient
Albariño
Albariño is dé druif uit het Galicische gebied Rías Baixas, die  aangeplant is in het uiterste noordwesten van Spanje. Je vindt hem ook in het aangrenzende deel van Portugal waar hij bekend is onder de naam Alvarinho. De Albariño geeft wijnen die je in zuidelijke landen niet zo snel zou verwachten. Wijnen uit de Rías Baixas combineren sappigheid en extract met een frisse zuurgraad. Door het vochtige klimaat is wijnbouw hier zeer kostbaar. Dit samen met een grote vraag maakt de wijnen, met de Albariño druif, tot de duurste wijnen uit Spanje.
lees meer
Albillo
Albillo is een van nature een neutrale druif. Deze druif zou in de Sherrystreek kunnen zijn ontstaan, hoewel hij nu vooral in Madrid, Avila en Galicia groeit. Ooit werd hij in Sicilië verbouwd, maar tegenwoordig is hij bijna overal uit de gratie. Sommige wijngaarden in Spanje hebben een kleine hoeveelheid Albillo. Dit om de kleur van de rosado wijn iets lichter te maken. Albillo geeft droge witte wijnen. Deze druif heeft een hoog glycerinegehalte, wat de wijn waarin ze gebruikt wordt een zacht karakter geeft.
lees meer
Aligoté
De Aligoté is naast de Chardonnay het 'andere' witte ras van de Bourgogne. Aligoté geldt als minder verfijnd dan de Chardonnay, onder andere vanwege zijn hoge zuurgraad waardoor een goede rijping essentieel is. De meeste Aligoté is echter buiten de Bourgogne te vinden. In diverse landen in Oost-Europa staat hij op zeer ruime schaal aangeplant.
lees meer
Antão Vaz
Een laatbloeiende en hoogproductieve cultivar die veel wordt verbouwd in het zuiden van Portugal. De Antão Vaz komt vooral voor in hete gebieden. De druif is tamelijk ziekte en droogteresistent. Antão Vaz heeft een lage zuurgraad, een hoog alcoholgehalte en is citroenkleurig en aromatisch. De druif is geschikt om op eiken vaten op te leggen. De druif wordt vaak gecombineerd met Arinto. De wijnen zijn weinig betekenisvol. Vooral in Zuid-Portugal verbouwd in de gebieden Alentejo, Estremadura en Terras do Sado.
lees meer
Arinto
Witte druivensoort. Wordt Pedernã genoemd in het Vinho Verde gebied en Pedreña in Galicië. Dit is één van de druivensoorten met het grootste potentieel voor de productie van kwaliteits witte wijnen in Portugal. Schijnt afkomstig te zijn uit het gebied Bucelas. De Arinto druif produceert wijn met een intens en uniek aroma, met een prettige, verse en fruitige smaak. Zijn vrij hoge gehalte aan zuren produceert een vrij zuurrijke most die zich goed lenen voor gisting op vat en het ouderen in de fles.
lees meer
Arneis
Arneis is een zeldzame, maar redelijk verfijnde druif uit Piemonte. Ooit werd deze druif gebruikt als verzachtende factor in assemblages met nebbiolo, zoals viognier met syrah. Tegenwoordig verwerkt met de druif tot witte Roero. Heeft een lage zuurgraad en moet jong gedronken worden. Ook hierin bestaat dus een overeenkomst met viognier.
lees meer
Bourboulenc
Bourboulenc is een druif die al eeuwen lang in Frankrijk wordt verbouwd. Het is waarschijnlijk een van oorsprong Griekse druif. De druif eist een warm klimaat en komt in Frankrijk voor in de zuidelijke Rhône, Provence, Roussillon en in de Languedoc. De neutrale wijnen van Bourboulenc zijn licht en fris en ze hebben een goede zuurgraad.
lees meer
Canaiolo Bianco
Canaiolo Bianco is de witte versie van Canaiolo, een rode druivensoort uit Chianti. In Orvieto wordt deze druivensoort Drupeggio genoemd en wordt hij gebruikt om de blend te verzachten.
lees meer
Chardonnay
Niet de meest aangeplante witte druif ter wereld maar wel verreweg de bekendste en meest internationale. Chardonnay is van nature neutraal en wijnmakers kunnen er zich in technisch opzicht helemaal op uitleven; zonder hout, met een beetje hout of met veel hout. Droog of met een beetje restsuiker en soms zelfs zoet. En niet te vergeten in mousserende vorm.
Chardonnay is net als de Cabernet Sauvignon aangeplant in zo ongeveer elk land waar wijnbouw bedreven wordt. Zijn wortels liggen in Frankrijk, in de Bourgogne. Alle grote witte wijnen uit die streek, zoals Chablis, Meursault en Puligny-Montrachet, zijn 100% Chardonnaywijnen. Ook in de Champagne speelt de Chardonnay een belangrijke rol, of in combinatie met Pinot Noir en Pinot Meunier, of ongemengd. Alle Blanc de Blancs champagnes komen per definitie van Chardonnay.
Minder bekend zijn de Chardonnays uit de Jura. Verder is de nodige Chardonnay aangeplant in Spanje en Italië. In Oostenrijk noemt men hem soms Morillon, een verwijzing naar een dorpje in de Champagne! Meer vindplaatsen zijn; Midden en Oost Europa, Israël, China, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië, Californië, Canada, Zuid-Afrika, etc.
lees meer
Chasselas (Fendant)
Een niet zo bekende, maar wel tamelijk wijdverspreide druif waarvan ook een versie als tafeldruif bestaat. Produceert over het algemeen neutraal smakende wijnen met lage zuren. Nog te vinden in de Elzas, waar hij niet meer aangeplant mag worden, en in Pouilly aan de Loire. In Baden staat chasselas bekend als gutedel, in Franstalig Zwitserland als fendant. Fendant is de nationale Zwitserse druif voor witte wijn en op grote schaal aangeplant langs het Meer van Genève en in Valais.
lees meer
Chenin Blanc
De Chenin Blanc is een uiterst veelzijdige druif die zowel strakdroge als rijke, zoete wijn kan produceren. De grootste aanplant van Chenin Blanc is te vinden in Zuid-Afrika, waar hij onder de naam Steen bekend is. De Kaapse Steen heeft minder zuren dan de wijnen van de Loire en wordt in de regel doelbewust gemaakt voor onmiddellijke consumptie. Een goed voorbeeld hiervan is de primeurversie ‘Eerste Pluk’.
Deze druif produceert frisse en fruitige wijnen met zeer uiteenlopende smaken van fruit en is zeer geschikt voor het maken van mousserende wijnen. Over het algemeen staat dit druivenras bekend om zijn strakke wijnen. De geur is vaak breed, mooi bloemig, met appel, tropisch fruit, amandel en honing. De smaak is sappig, fris en toegankelijk. 
In de rest van de wereld blijft de aanwezigheid van Chenin wat verborgen, omdat hij daar meestal in assemblages verdwijnt. Uitzonderingen op deze regel komen uit Californië, zowel droog als zoet.
lees meer
Clairette
De Clairette is een witte druivensoort die veelal in Zuid-Frankrijk wordt verbouwd. De pluk van deze druivensoort vindt vaak vroeg in het seizoen plaats. De wijnbereiding dient met zorg te gebeuren, anders krijgt men al snel flauwe wijnen. Wijnen die zijn gemaakt met de Clairette druif worden vaak gebruikt als mengwijnen. Een goed voorbeeld hiervan is de Vermout. De druiven lenen zich hier uitstekend voor deze wijn door hun van nature hoge alcoholpercentage.
lees meer
Códega
De códega is een matig productieve Zuid-Portugese druif,  die wordt gebruikt voor het maken van witte port. De druif, uit de streek Douro, is geschikt voor een heet klimaat en heeft veel karakter. Hij staat ook bekend voor het produceren van tafelzijn. Bij een vroege oogst zijn de frisse, droge wijnen in het jaar van de botteling aangenaam te drinken. In de streek Alentejo wordt de druif Roupeiro genoemd, en gebruikt voor het maken van witte wijn.
lees meer
Colombard
Deze witte druif was voorheen voornamelijk populair in Californië. Nu komt hij vooral voor in Gascogne. Jaren geleden verdienden de wijnen van Colombard, die vooral in hete klimaten groeien, de slechte reputatie. Deze hebben zij nooit helemaal kunnen afschudden. Ten onrechte, want de Colombard is een makkelijke en rendabele druivensoort. Wanneer hij goed behandeld wordt is hij wat staal-achtig en lekker scherp. Ook levert Colombard een goede basiswijn op met een gronderig karakter en een scherpe grapefruit-achtige helderheid. Het warme klimaat waarin de druiven groeien zorgt voor een volle smaak van de wijn, en de frisheid van citroen en perzik is Colombard eigen. Omdat Colombard slechts één goede karaktereigenschap heeft, zal hij nooit het topniveau halen. Zijn jeugdige frisheid maakt hem echter wel tot een populaire boy next door.
lees meer
Drupeggio
Canaiolo bianco is de witte versie van Canaiolo, een rode druivensoort uit Chianti. In Orvieto wordt deze druivensoort Drupeggio genoemd en wordt hij gebruikt om de blend te verzachten.
lees meer
Fendant (Chasselas)
Niet zo bekende, maar wel tamelijk wijdverspreide druif waarvan ook een versie als tafeldruif bestaat. Produceert over het algemeen neutraal smakende wijnen met lage zuren. Nog te vinden in de Elzas, waar hij niet meer aangeplant mag worden, en in Pouilly aan de Loire. In Baden bekend staat chasselas bekend als gutedel, in Franstalig Zwitserland als fendant. Fendant is de nationale Zwitserse druif voor witte wijn en op grote schaal aangeplant langs het Meer van Genève en in Valais.
lees meer
Ferñao Pires
Deze druif is de meest geplante druif in Portugal, vooral in de gebieden Alentejo en Ribatejo. In Bairrada is Fernao Pires, daar ook wel bekend onder de naam Maria Gomes, de meest vertrouwde en meest voorkomende witte druivensoort. Ook in Zuid-Afrika wordt de druif veel gekweekt. De beste wijnen die van de Fernao Pires hebben een uitstekend fruitkarakter en sterke aroma’s, die soms neigen naar peper. Fernao Pires is vrij veelzijdig, en wordt vaak gebruikt om zowel smaakvolle droge wijnen als ook zoete en mousserende wijnen te produceren.
lees meer
Furmint
Belangrijkste druif in de Hongaarse regio Tokaj. De Furmint is gevoelig voor edele rotting (botrytis) en van nature in het bezit van een vrij hoge zuurgraad. Daarmee uitermate geschikt voor de productie van bijzondere edelzoete wijnen met een lange levensduur. Om die reden ook aangeplant in het nu Oostenrijkse Burgenland, dat tot het eind van de eerste Wereldoorlog bij Hongarije hoorde. Furmint kan overigens ook goed tot ‘normale' droge wijn verwerkt worden.
lees meer
Garnacha Blanca
Garnacha Blanca is een Spaanse druif die vooral in Tarragona, Zaragoza, Teruel, Priorato, Alella, Aragón en Carin?ena voorkomt. In Zuid-Frankrijk is het ras ook te vinden, bijvoorbeeld in de Roussillon, de Languedoc, de Côtes du Lubéron en de zuidelijke Rhône. Ondanks dat de druif tegenwoordig minder belangrijk is dan vroeger, blijft het mondiaal gezien een belangrijke druif. Garnacha Blanca lijkt enigszins op de witte Marsanne. Het ras groeit het beste op een arme droge bodem en verkiest een warm klimaat. De wijnen zijn bleekgroen tot geel van kleur, en vaak zijn ze droog, zacht en fruitig. Verder geeft de Garnacha Blanca de wijn een hoog alcoholgehalte, een laag zuurgehalte en een volle smaak. Het aroma bestaat uit anijs, venkel en bloemen. Soms worden de wijnen opgelegd op hout.
lees meer
Gewürztraminer
Een druif met een intens aroma en een uitgesproken smaakprofiel. Zwak punt van de Gewürztraminer is echter zijn lage zuurgraad, waardoor hij al gauw spanning mist. Het bekendste, maar daarom nog niet het beste gebied voor 'Gewürz' is de Elzas, waar men de naam trouwens spelt zonder umlaut.
Voor Gewürztraminer met finesse of voor de verwante, wat minder intens aromatische wijn van de traminer, kun je o.a. terecht in Südtirol/Alto Adige. De druif komt daar oorspronkelijk vandaan en dankt zijn naam aan het dorpje Tramin. Goede droge versies komen ook uit de Pfalz.
Buiten Europa kom je hem voornamelijk in Nieuw-Zeeland en in de koelere gebieden van Californië en de Pacific Northwest tegen.
lees meer
Grauburgunder (Pinot Gris)
Familie van de Pinot Blanc met een roze gekleurde schil. Pinot Gris is in de regel aromatischer en steviger van smaak dan de Pinot Blanc. Synoniemen zijn o.a. Pinot Grigio, Grauburgunder en Grauer Burgunder. Veel aangeplant in Noordoost-Italië voor droge wijnen. Pinot Gris in de Elzas - lange tijd tokay genoemd - geeft in de regel rijke, meestal wat zoetige wijnen. Drogere, maar ook zeer rijke wijnen vind je in de Pfalz en Baden, aan de andere kant van de Rijn. Pinot Gris is verder aangeplant in o.a. Luxemburg, Hongarije (szürkebarat) en Oregon.
lees meer
Grechetto
Grechetto is een druivensoort die voornamelijk aangeplant is rond het stadje Todi, maar die ook steeds vaker in de rest van Umbrië en andere delen van midden-Italië wordt aangeplant. De Grechetto is waarschijnlijk een sub-variëteit van de Greco, die voornamelijk in Campanië is aangeplant voor bijvoorbeeld de Greco di Tufo. De Grechetto is een middelmatig productieve druivensoort voor witte wijn. De druif heeft zelden last van de ziekte peronospera, meeldauw. Grechetto wordt meestal gebruikt in blends voor Vin Santo en Orvieto. In de smaak en geur komen vooral citrus, noten en veldbloemen tot uiting. De wijn wordt geblend om meer karakter en body te geven aan de uiteindelijke wijn.
lees meer
Gros Manseng
Gros Manseng, Zuid-West Frankrijk is de thuisbasis van deze druivensoort die naast de Petit Manseng wordt gebruikt voor de witte zoete wijnen van Jurançon. Gros Manseng wordt ook vaak gebruikt voor de droge Jurançon sec. Gros Manseng is productiever en hoewel aromatisch lang niet zo geconcentreerd van smaak als de Petit Manseng.
lees meer
Grüner Veltliner
Grüner Veltliner ookwel de nationale witte druif van Oostenrijk, vooral aangeplant in Neder-Oostenrijk in gebieden als de Wachau, Kremstal, Kamptal, Weinviertel en Wien. De wijnen hebben een geheel eigen, origineel karakter met voldoende zuren en ietwat peperig accent - Oostenrijkers spreken liefkozend van een 'Pfefferl'. Veltliner wordt in de regel droog en 'houtvrij' gevinifieerd. De krachtiger versies kunnen in de regel goed rijpen.
lees meer
Inzolia
Na de cataratto de belangrijkste inheemse witte druif van Sicilië. In de regel biedt inzolia wat meer aromatische finesse en levendigheid.
lees meer
Macabeo
Veel aangeplante druif voor witte wijnen uit Noordoost-Spanje. Ook wel gespeld als Macabéo. In Rioja bekend onder de naam viura. Macabeo is vrij neutraal van karakter bij een betrekkelijk lage zuurgraad, maar goed bestand tegen oxidatie. Als macabeo speelt hij een belangrijke rol in assemblages met grenache blanc en bourboulenc voor witte appellationwijnen uit de Languedoc. In de Roussillon wordt hij bovendien gewaardeerd als druif voor witte vins doux naturels.
lees meer
Malsavia
Een druif die al zo´n 2000 jaar bestaat. Hoewel deze witte druif vele soorten kent, bestaat er ook een rode variant: Malvasia Nera. Deze rode druif groeit voornamelijk in Piedmont in Italië. De druif zorgt voor heel geurige wijnen en verleent zijn heerlijke geur ook aan een aantal Italiaanse wijnen. Toch zijn de witte varianten beter bekend: Malvasia Bianca del Chianti, Malvasia del Lazio, Malvasia delle Lipari, Malvasia di Candia, Malvasia di Sardegna en Malsavia Istiana (of Malsavia Friulana). Deze witte varianten groeien in het gehele mediterraanse gebied. De druiven zorgen voor gouden, geurige, smaakvolle wijnen met hinten van abrikozen en amandelen.
lees meer
Malsavia Fina
Alhoewel er aanwijzingen zijn dat de druif uit Azië stamt, moet de oorsprong toch in het Middellands zeegebied gezocht worden (ook: Subirat, Malmsey in Portugal en Madeira, Arinto do Dão in Portugal, Malvasia Fina in Italië). Zowel in Spanje als in Italië speelt de druif een tweederangsrol naast Viura en Trebbiano. De druiven zijn gevoelig aan oxydatie en rotting, maar in goede klimaatsomstandigheden geeft zij geconcentreerde wijnen, geparfumeerd (aroma's van peren en kruiden) met een hoog verouderingspotentieel. Op Madeira is de druif een van de vier edele druiven voor de befaamde Madeira-wijnen.
lees meer
Marsanne
Typische 'Rhônedruif' die een wijn met behoorlijk veel kleur en body en een tamelijk lage zuurgraad oplevert. Marsanne vormt de basis van noordelijke witte Rhônewijnen zoals Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Saint-Péray. Hij verdringt daar de Roussanne, waarmee hij overigens ook wel wordt geassembleerd. Marsanne is ook steeds meer te vinden in Languedoc. Al sinds lang is hij in Australië present. Daar vinifieert men hem in de regel puur.
lees meer
Melon de Bourgogne
Wat misleidende naam, want de druif heeft niets met meloen uit te staan en (tegenwoordig) al evenmin iets met de Bourgogne. De melon wordt vandaag de dag vereenzelvigd met de regio en de wijn Muscadet. Kenmerkenden voor die wijn is een frisse, strak droge en wat zilte smaak.
lees meer
Moscatel
Muscat d´Alexandrië Moscatel is een druivensoort voor witte wijn die niet verward moet worden met de Muscat blanc à petits grains, deze laatste brengt meestal een beter subtielere wijn voort. Wijnen van de Muscat d’Alexandrie zijn in het algemeen druifachtig zoet met een geur die wat aan bloemen doet denken.
lees meer
Muller-Thurgau (Rivaner)
Muller-Thurgau is een Duitse kruising waarvan men lange tijd aannam dat het om riesling x silvaner ging. Mogelijk is dit echter riesling x riesling. De druif dankt zijn ontstaan en zijn naam aan de onderzoeker Müller uit de Zwitserse streek Thurgau. Müller werkte aan de befaamde wijnbouwschool van Geisenheim. In de wijngaard is het een echt werkpaard dat makkelijk te telen is en grote opbrengsten garandeert. Blijft op een enkele uitzondering na kwalitatief achter bij zowel de riesling als de silvaner. Ongecompliceerde, bloemige wijn om jong te drinken. In Luxemburg bekend als rivaner. Ook Duitse producenten gebruiken steeds vaker deze naam.
lees meer
Muscadelle
Een typische druivensoort voor de Bordeaux voor witte wijn. Hij rijpt vroeg en loopt laat uit en heeft een aantrekkelijk hoge productie. De Muscadelle wordt meestal gebruikt om zoete wijnen wat extra parfum te geven. De wijnen hebben een krachtig druivenaroma in de geur en smaak en wat tonen van bloemen. De soort wordt vooral gebruikt voor het maken van zoete wijnen. Maar het gegeven dat in de geclasseerde crus van Sauternes een maximum van 5 % in de blend als voldoende geldt, onderstreept de ondergeschikte rol die deze variant speelt.
lees meer
Muscat
Het meest aromatische druivenras van allemaal en daardoor makkelijk blind te herkennen. Muscat-wijnen zijn wellicht de enige die direct een associatie oproepen met druiven! Andere associaties zijn die van witte bloemen en citrusfruit. De naam Muscat is enigszins misleidend, want in feite is dat de algemene noemer voor diverse varianten. Als kwalitatief beste geldt de Muscat blanc à petits grains, met als goede tweede de Muscat d'Alexandrie. Om nog even bij benamingen te blijven, synoniemen in het Spaans, Italiaans en Duits zijn respectievelijk Moscatel, Moscato en Muskateller. Een enigszins complicerend gegeven is dat er ook blauwe versies van de muskaat bestaan.
Muscat is zowel tot zoete als tot strak droge wijn te verwerken. In het eerste geval gebeurt dat in de vorm van een versterkte wijn. De gisting wordt dan onderbroken door toevoeging van wijnalcohol en de onvergiste suikers geven de wijn vervolgens zijn zoete smaak. Voorbeelden daarvan zijn de Muscats uit de Languedoc (Rivesaltes, Beaumes de Venise etc.), die van het Griekse eiland Samos, Moscatel uit Spanje, de Hanepoot uit Zuid-Afrika en de intense Australische dessertwijnen
Van een andere orde zijn de passito wijnen van ingedroogde druiven, zoals de Moscato van het Zuid Italiaanse eilandje Pantelleria. Een weer heel ander type, eveneens van Italiaanse afkomst, is de laagalcoholische, mousserende Moscato d'Asti uit Piemonte.
In opkomst zijn de droge Muscats uit het Franse Zuiden. Het opsporen waard zijn ook de droge Muscats/Muskateller uit noordelijker contreien zoals de Elzas, de Pfalz, Baden en Oostenrijk.
lees meer
Orange Muscat
Orange Muscat is een druif die in Californië en Australië wordt gebruikt voor het maken van dessertwijnen. Zoals de naam al zegt, heeft de druif een licht sinaasappelaroma.
lees meer
Palomino
Palomino fino is de druif van sherry. Hij gedijt uitstekend onder de Andalusische zon op de witte kalkbodems rond Jerez, zonder dat irrigatie nodig is. Zijn lage zuurgraad en de neiging om snel te oxideren maken hem ongeschikt voor de productie van gewone witte wijn, maar voor een versterkte wijn als sherry is dat geen enkel probleem. Buiten Jerez vind je de palomino vooral in landen die sherryimitaties produceren of produceerden, zoals Cyprus, Australië en vooral Zuid-Afrika. Vreemd genoeg is zijn bijnaam daar Fransdruif!
lees meer
Parellada
Parellada is één van de belangrijkste druiven die in Spanje gebruikt worden voor Cava, mousserende wijn (naast de Macabeo en de Xarel Lo). Deze druif groeit in heel Catalunya en is van uitstekende kwaliteit. Parellada kan fijne, elegante, aromatische en verfrissende wijn produceren. In koude klimaten echter is de opbrengst laag, hij produceert dan knapperige, perfect evenwichtige wijnen met voldoende zuur. In sommige gebieden geeft de Parellada helaas nogal saaie wijnen, die slechts geschikt zijn voor het  mengen. De Parellada is heel sterk en goed bestand tegen ziektes. Ook is deze druif geschikt voor vastgisting en ouderen op eiken. De Parellada biedt doorgaans een romige en zachte basis voor Cava. Bovendien biedt deze soort een verfijnd aroma met citrustonen, gele en groene appel.
lees meer
Petit Manseng
Petit Manseng en Gros Manseng zijn twee basis druivensoorten voor de Jurançon. Zij worden toegevoegd aan de Courbu Blanc. Het zijn soorten die eveneens gebruikt worden in de Pacherenc du Vic-Bilh.

De Petit Manseng geeft zowel witte droge, fruitige en nerveuze wijnen als excellente geparfumeerde moelleux-achtige wijnen vol aroma's.
lees meer
Pinot Blanc (Weissburgunder
Het werkpaard van de Elzas. Vrij neutraal van karakter en daarom makkelijk te drinken en te combineren. Wijd verspreid over Midden Europa onder de Duitse benaming weißer burgunder of weißburgunder en daar vaak interessanter dan in Elzas. Pinot bianco uit Noordoost Italië (Friuli, Südtirol / Alto Adige) kan eveneens verrassend goed zijn.
lees meer
Pinot Grigio
De Pinot Grigio is familie van de Pinot Blanc met een roze gekleurde schil. Pinot Grigio is een synoniem voor Pinot Gris. Pinot Grigio is in de regel aromatischer en steviger van smaak dan de Pinot blanc. Synoniemen zijn o.a. Pinot gris, Grauburgunder en Grauer burgunder. Veel aangeplant in Noordoost Italië voor droge wijnen. Pinot Grigio in de Elzas is lange tijd Tokay genoemd en geeft in de regel rijke, meestal wat zoetige wijnen. Pinot gris is verder aangeplant in o.a. Luxemburg, Hongarije (szürkebarat) en Oregon.
lees meer
Pinot Gris (Grauburgunder
Familie van de Pinot Blanc met een roze gekleurde schil. Pinot Gris is in de regel aromatischer en steviger van smaak dan de Pinot blanc. Synoniemen zijn o.a. Pinot grigio, Grauburgunder en Grauer burgunder. Veel aangeplant in Noordoost Italië voor droge wijnen.
Pinot Gris in de Elzas is lange tijd Tokay genoemd en geeft in de regel rijke, meestal wat zoetige wijnen. Pinot gris is verder aangeplant in o.a. Luxemburg, Hongarije (szürkebarat) en Oregon.
lees meer
Procanico
Procanico is het lokale dialect voor de Trebbiano. Het is een druif met een laag aroma- en smaakprofiel, maar zowel in Italië als in Frankrijk (onder de naam Ugni blanc) het meest aangeplante ras voor witte wijn. Geeft neutrale, droge wijn die zowel puur als in assemblages met andere druivenrassen gebotteld wordt. In de Charente, in Frankrijk, levert hij ook uitstekende basiswijn voor de distillatie van cognac.
lees meer
Prosecco
Prosecco is een witte druif die aangeplant is in de provincie Veneto in Italië, ten oosten van Venetië. Ook in Frioul (Marseille) is de Prosecco te vinden. Deze druif rijpt begin oktober en gedijt goed op niet te droge plaatsen. De vrij zoete, ronde, kleine druiven groeien aan grote, lange trossen. Van de Prosecco worden voornamelijk zachte mousserende wijnen gemaakt, die meestal droog en soms halfdroog zijn. Deze druif levert wijnen op met een bescheiden alcoholpercentage, die strogeel van kleur zijn. Soms wordt de druif ook gebruikt in stille wijnen, die de smaak van peer krijgen en een licht bittertje hebben. Het aroma doet denken aan gele appel, groene appel en peer. Nadat de druiven geoogst zijn wordt het druivensap vergist op grote gesloten tanks van roestvast staal. Deze methode heet ‘Charmat’. Hiermee worden de fijne fruitgeuren van de wijn behouden en krijgt de wijn een fijne mousse.
lees meer
Rabo de Ovelha
De Rabo de Ovelha is een Portugese druivensoort voor witte wijn. De druiven hebben een hoog suikergehalte en groeien in grote lange trossen.
lees meer
Riesling
De Riesling is onlosmakelijk verbonden met Duitsland, met voorop gebieden als Moezel, Rheingau en Pfalz. Een ander Rieslingbolwerk is de Elzas met zijn sterk Duits geïnspireerde wijnbouwtraditie. Ook in Noord-Amerika is Riesling te vinden. In Californië is dat onder de benaming Johannisberg riesling en in verschillende gradaties van zoetheid. In het Canadese Ontario produceert riesling voortreffelijke icewine. Eveneens het proberen meer dan waard zijn de Rieslings uit de koele delen van Zuid-Australië.
Riesling doet het uitstekend in koele klimaten. De natuurlijke zuurgraad van deze wijn geeft hem geweldige bewaarmogelijkheden, tot tientallen jaren. De laatste jaren is de aanplant steeds licht gestegen, verwacht wordt dat deze tendens blijft bestaan.
lees meer
Rolle (Vermentino)
Synoniem: Vermentino. Waarschijnlijk aan de Malvasia verwante druivensoort voor witte wijn, misschien wel dezelfde. In Bellet, vlakbij Nice, worden van deze druivensoort krachtige, intense, witte wijnen gemaakt. In de smaak en geur veel rijp fruit, noten, en enigszins kruidig.
lees meer
Roupeiro
Een matig productieve Zuid-Portugese druif die wordt gebruikt voor het maken van witte wijn. De Roupeiro, uit de streek Alentejo, is geschikt voor een heet klimaat en heeft veel karakter. Hij staat ook bekend voor het produceren van tafelzijn. Bij een vroege oogst zijn de frisse, droge wijnen in het jaar van de botteling aangenaam te drinken. In de streek Douro wordt de druif Códega genoemd, en gebruikt voor het maken van witte port.
lees meer
Rousanne
Een van de klassieke witte Rhônedruiven met en ‘rossige' tint. In diverse appellations van de Noordelijke Rhône gewaardeerd om zijn finesse, maar tegelijkertijd gevreesd om zijn onregelmatigheid. Om die reden wordt daar vaker marsanne aangeplant. Ook te vinden in de Zuidelijke Rhône, de Provence en de Savoie.
lees meer
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc is tegenwoordig een mondiale druif die de Chardonnay aardig naar de kroon begint te steken. Bijzonder mooie Sauvignons komen tegenwoordig ook uit regio's aan de voet van de Alpen, zoals Steiermark in Oostenrijk, Südtirol/Alto Adige en Friuli (Collio) in Noordoost-Italië, en uit Brda in Slovenië.
De Nieuwe Wereld is niet achter gebleven. In Chili, Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland en Californië zijn aan goede Sauvignons geen gebrek, allen wel met een eigen stijl
lees meer
Sémillon
Niet een echt modieus type wijn, zeker niet wanneer het om de droge versie gaat. Hij mist het expressieve aroma van de Sauvignon en komt eerder wat wasachtig over. Sémillon is echter met Chenin en Riesling een van die druiven die gevoelig zijn voor botrytis en daardoor magnifieke zoete wijnen kunnen opleveren.
Zoete wijnen van een vergelijkbaar kaliber als goede Sauternes levert hij ook in Australië. Opvallend genoeg zie je Semillon - in het Engels zonder accent - daar ook regelmatig als droge varietal. In de VS is Semillon weliswaar mondjesmaat aangeplant, maar de resultaten zijn zeer bevredigend. In Oregon en Washington State is dat het geval voor droge wijnen, in Californië voor een enkele zoete.
lees meer
Silvaner
De Silvaner is een oud Duits ras, meestal vrij neutraal van karakter maar met een paar opmerkelijke uitzonderingen. Presteert het best in Franken, waar hij zowel hartige droge wijnen als Eisweine kan geven. Ook in Rheinhessen geeft de Silvaner goede droge wijnen. In de Elzas, waar de naam gespeld wordt als Sylvaner, van zeer bescheiden kwaliteit.
lees meer
Tasca
Tasca is het eigen inheemse druivenras van wijnhuis Regaleali op Sicilië; nergens anders wordt het aangeplant en gebruikt. Het binnenland ten zuidoosten van Palermo is op het eerste gezicht dor en droog, maar de wijnstokken van de familie Tasca d’Almerita worden van water voorzien door een bijzonder irrigatiesysteem. De nachtelijke afkoeling hoog in de bergen levert druiven op met bijzondere fruitaroma’s. Het wijnhuis gebruikte aanvankelijk vooral andere druivensoorten, maar toen de naam eenmaal gevestigd was wist het wijnhuis ook furore te maken met wijnen op basis van de eigen Tasca-druif. Het wijnhuis weet moderne druiven en moderne vormen van wijn maken perfect te combineren met de 150 jaar oude traditie. Tasca levert mooie wijnen op die zoet en fruitig geuren. De smaak is fris, open, elegant en fruitig.
lees meer
Trebbiano
Trebbiano heeft een laag aroma- en smaakprofiel, maar zowel in Italië als in Frankrijk (onder de naam Ugni blanc) het meest aangeplante ras voor witte wijn. Geeft neutrale, droge wijn die zowel puur als in assemblages met andere druivenrassen gebotteld wordt. In de Charente, in Frankrijk, levert hij ook uitstekende basiswijn voor de distillatie van cognac.
lees meer
Torrontés
De Torrontés druif komt oorspronkelijk uit Galicia in Spanje, maar is nu vooral ook te vinden in Argentinië. De meeste wijnen van de Torrontés hebben de geur en smaak van bloemen, rozenblaadjes, muskaat, kruiden en tropisch fruit. Het geeft elegante wijnen met een goed zuurgehalte, grote persoonlijkheid, intense smaak, is bijzonder fris, levendig, fruitig en licht.
lees meer
Verdejo
Verdejo is een witte druif van uitstekende kwaliteit, één van de beste witte druivenrassen in Spanje. De Verdejo druif produceert zeer aromatische, zachte wijnen met 'body'. De Verdejo wordt veel aangeplant in Valladolid, Segovia en Avila. Het is het belangrijkste druivenras van het wijngebied Rueda.
De neus toont uitgesproken aroma's van grapefruit, citrus, bloesem, mineralen en kruiden. De wijnen van de Verdejo druif vertonen over het algemeen een karakteristieke lichte bittertoon.
lees meer
Verdelho (Verdello)
de Verdelho is een Portugese druif waarvan de naam nauw verbonden is met wijn van het eiland Madeira. Verdelho slaat daar echter vooral op een bepaalde stijl, minder op de druif zelf. Verrassende wijnen op basis van verdelho komen vooral uit Australië. Ze worden in de regel gekenmerkt door levendige citruszuren.
lees meer
Vermentino (Rolle)
Tamelijk aromatisch ras dat veel aangeplant is langs de Ligurische kust in Italië, op Sardinië en op Corsica. In de Provence beter bekend als rolle. Heeft inmiddels ook in de Languedoc voet aan de grond gekregen.
lees meer
Vernaccia
Gemeenschappelijke naam voor diverse druiven die geen onderlinge genetische overeenkomst vertonen. De bekendste is de Vernaccia di San Gimignano, zo genoemd naar het stadje in Toscane. Geeft daar volle, levendige wijnen met de nodige finesse.
lees meer
Vital
Vital is een inheems Portugees druivenras. De druif komt voor in Ribatejo, Estremadura, Setúbal en in het noorden van Portugal. Synoniemen voor de Vital druif zijn Boal Bonifácio, Malvasia Corada (in Noord-Portugal) en Malvasia Fina (in Douro). Het is een druivensoort die nogal eens als smakeloos wordt beschouwd, het is dus een ras van weinig waarde. Als de Vital druif echter correct gebruikt wordt kan hij een mooie mineraalachtige wijn opleveren. Vital produceert droge, frisse, fruitige wijnen met een goede zuurgraad. Het aroma en de geur doen denken aan citrus, gedroogd fruit en gemaaid gras.
lees meer
Viura (Macabeo)
De Viura wordt doorgaans Macabeo genoemd en is in Spanje een belangrijke druivensoort voor witte wijn. In Rioja is de naam Viura gebruikelijk. Het is een druivensoort die veel gebruikt wordt in de Cava, de Spaanse champagne. De druif wordt verbouwd in heel Noord-Spanje en in zuidelijker gelegen delen waar men Cava mag maken. Ook in Frankrijk is de druif aangeplant, en wel in de Roussillon, de Languedoc, de Provence en de zuidelijke Rhône. In Catalunya wordt de Viura of Macabeo geassembleerd met Xarel Lo en Parellada, met een van de beste mousserende wijnen van Spanje als resultaat. Ook wordt de Viura gebruikt in de witte wijnen in Rioja en Navarra. Dit druivenras vereist een arme bodem en is zeer hitte- en droogteresistent, tamelijk productief en wordt laat geoogst. De druif wordt soms verweten wat neutraal te zijn, maar een goed wijnmaker weet de juiste aroma’s en de kruidige geur er wel in te krijgen. De wijnen verliezen hun smaak en fruitige karakter echter relatief gemakkelijk en zijn op hun best wanneer zij jong gedronken worden. Viura-druiven zorgen voor strogele tot amberkleurige wijnen met een hoog zuurgehalte en een hoog alcoholgehalte. De geur is bloemig en de smaak droog, fruitig, licht en fris.
lees meer
Weissburgunder (Pinot Blanc)
Het werkpaard van de Elzas. Vrij neutraal van karakter en daarom makkelijk te drinken en te combineren. Wijd verbreid over Midden Europa onder de Duitse benaming weißer burgunder of weißburgunder en daar vaak interessanter dan in Elzas. Pinot bianco uit Noordoost Italië (Friuli, Südtirol / Alto Adige) kan eveneens verrassend goed zijn.
lees meer
Welschriesling
Een misleidende naam, want er bestaat geen enkele relatie met de 'echte' riesling. Welschriesling is een veel aangeplante ras in Centraal- en Oost-Europa en bijgevolg bekend onder veel namen, zoals riesling italico, laski/olasz rizling en graševina. Welschriesling geeft over het algemeen vrij lichte wijnen met goede zuren en een behoorlijke aromatische intensiteit. De druif is op zijn best in het Oostenrijkse Burgenland, waar hij zeer rijke, edelzoete wijnen kan produceren.
lees meer
Xarel Lo
De Xarel Lo, die ook wel Pansá Blanca genoemd wordt, is een witte druif die vooral voorkomt in het noordoosten van Spanje, Catalunya. De druif wordt vooral gebruikt voor Cava wijnen. Vroeger heeft de Xarel Lo veel ellende veroorzaakt op dat gebied. De druif leed aan oxidatieproblemen zodat de Cava’s een vreemde wortelachtige smaak kregen. Tegenwoordig is dat probleem de wereld uit en levert de Xarel Lo de basis, het gewicht, de kracht en de alcohol zonder welke geen enkele Cava kan. Naast het gebruik in een mousserende Cava wordt de Xarel Lo ook solo gebotteld in een stille wijn. Dat levert meestel een wijn op met een hoog zuurgehalte en een aroma van abrikozen, citrus en gedroogd fruit.
lees meer
Rechter gradient
Nederlandse vlag Engelse vlag Franse vlag
Wijnadvies
Veilig betalen
Social Media
Tip
Lekker bij uw
BBQ
Afbeelding van Bienbebido Cerdo